Właściwości porostu islandzkiego

Porost islandzki, znany także jako tarczownica islandzka lub płucnica islandzka, to wbrew swojej nazwie porost występujący niemalże na całym świecie. Dla ułatwienia zwykło się nazywać go rośliną, choć w praktyce porosty to żyjące w ścisłej symbiozie glony i grzyby. Porost islandzki (https://planteon.pl/zielarnia/ziola-przeciwbolowe/porost-islandzki) ma szerokie zastosowanie lecznicze i jest używany między innymi w kosmetologii do tworzenia kremów i żeli na skórę, pastylek do ssania na gardło, jak i herbat do picia.

Ten specyficzny organizm w swoim naturalnym środowisku konkuruje o pożywienie z wieloma innymi odmianami porostów, grzybów, glonów i bakterii, przez co wyewoluował tak, aby zmaksymalizować swoje szanse na przetrwanie. Działa on między innymi bakteriostatycznie, czyli zatrzymuje rozwój wielu innych mikroorganizmów. Od wieków stosowany jest jako suplement immunostymulujący, czyli wspomagający odporność. Jako herbata lub pastylki do ssania, porost islandzki pomaga odnawiać i utrzymać przy zdrowiu naturalne osłony błon śluzowych gardła, jamy ustnej i przełyku.

Ten gatunek porostu jest raczej gorzkawy w smaku, więc nie stosuje się go powszechnie jako przyprawy czy dodatku kulinarnego. Można go jednak kupić w postaci suszu, z którego można samodzielnie stworzyć maseczkę na twarz, domową inhalację parową lub wyciąg w postaci herbaty do picia. Nałożony na skórę pomoże zredukować zaczerwienienia, obrzęki i leczyć trądzik, inhalowany pomoże w walce z kaszlem i jego skutkami, a z kolei pity jako napar ułatwi obudowę śluzówek układu pokarmowego i oddechowego.